Contact Spoed
Tekstgrootte

Diabetes Kenniscentrum

Leefstijl heeft te maken met wat u eet en drinkt, of u rookt en hoe actief u bent.

Waarom zóu u iets aan uw leefstijl veranderen? Omdat verbeteringen in leefstijl een gunstige invloed hebben op uw diabetes, bloeddruk en cholesterol, en daardoor hart- en vaatziekten helpen voorkomen.

Voeding

Het voedingsadvies bij diabetes is gebaseerd op de algemene principes van “goede voeding” en kan door uw diëtist worden aangepast aan uw wensen en behoeften:

  • het bereiken en handhaven van een aanvaardbaar gewicht;
  • het gebruik van voedingsvetten die gunstig zijn voor het vetgehalte in het bloed;
  • de balans tussen koolhydraten, lichaamsbeweging en bloedglucoseverlagende medicijnen;
  • zoutgebruik bij hoge bloeddruk.

Het gaat er om dat u leert wat u wél kunt eten van de dingen die u gewend bent en lekker vindt, en wat u beter niet te veel of te vaak kunt nemen!

Overleg met uw behandelend arts als u uw voedingspatroon wilt aanpassen of als u doorverwezen wilt worden naar een diëtiste.
Lees hier meer over voeding.

Beweging

Lichamelijke activiteit verhoogt het verbruik van glucose door uw spieren en verbetert uw gevoeligheid voor insuline. Hoe meer u beweegt, en daardoor calorieën verbrandt, hoe gunstiger dat bovendien is voor uw gewicht en vetverdeling.

Gewicht

Overgewicht draagt bij aan het ontstaan van diabetes type 2, hoge bloeddruk, verhoogd cholesterol en hart- en vaatziekten. Het kan ook leiden tot benauwdheid en slijtage van knie- en heupgewrichten. En wie te zwaar is, hartklachten heeft of pijn in de benen, beweegt minder makkelijk en houdt daarmee het overgewicht in stand.

Geleidelijk afvallen is beter dan snel resultaat willen boeken. Dat betekent gezond eten met minder calorieën, en liefst ook meer .

Overleg met uw behandelend arts en/of uw diëtiste als u van plan bent af te gaan vallen.

Roken

Roken verhoogt de kans op hart- en vaat-ziekten nog meer dan de verhoogde glucosewaarden, hoge bloeddruk, een verhoogd LDL-cholesterol en overgewicht ieder op zich al doen. En juist bij type 2 diabetes komen die risicofactoren vaak samen voor!

Roken draagt ook bij aan het ontstaan van complicaties van de kleine bloedvaatjes, zoals nefropathie ofwel nierschade.

Daarom is roken bij diabetes extra ongezond. Rookt u niet? Prima! Rookt u wel? Dan is stoppen dus het beste wat u voor uzelf kunt doen, ook als u daardoor enkele kilo’s zou aankomen.

Telefoonnummer
010-297 52 50
E-mailadres
diabetes@ikazia.nl
Spreekuren
maandag t/m vrijdag
08.30 - 16.30 uur
Polikliniek
Routewijzer (25)

Algemene folders