Persoonlijke Gezondheidsomgeving (PGO)
Persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO)
Met een PGO kunt u meer overzicht hebben over uw gezondheid. U kunt al uw medische gegevens van verschillende zorginstellingen op één plek verzamelen. Iedereen in Nederland kan een PGO gebruiken en bij steeds meer zorginstellingen is het mogelijk om uw gegevens uit uw eigen portaal op te halen.
Wat is een PGO
Dit is een online omgeving zoals een app of website. Met een PGO kunt u een kopie van uw medische gegevens ophalen bij verschillende zorgverleners. Bijvoorbeeld bij uw huisarts, ziekenhuis of therapeut. Ook kunt u zelf gezondheidsgegevens toevoegen aan uw PGO. Zo verzamelt u al uw gezondheidsgegevens op één plek.
Wat is het verschil met uw patiëntenportaal
Een patiëntenportaal is van de zorginstelling waar u behandeld wordt. In MijnIkazia vindt u alléén de informatie van uw behandeling(en) in Ikazia. In een PGO kunt u ook informatie van andere zorgverleners verzamelen. Heeft u behandelingen bij verschillende zorginstellingen, dan heeft u bij allemaal een ander patiëntenportaal. Al deze informatie kunt u verzamelen en opslaan in een PGO.
In de video wordt het verschil tussen een PGO en een patiëntenportaal uitgelegd:
Verschillende PGO's
Er zijn verschillende PGO's. U kiest zelf een PGO wat bij uw situatie en wensen past. Wij adviseren u wel om een PGO te kiezen die een MedMij label heeft. Op deze website kunt u zien welke PGO's er zijn. Ook helpt deze website u bij een keuze maken voor een PGO. In uw PGO kunt u gratis een kopie bekijken van uw medische gegevens. Hiervoor heeft u uw DigiD nodig. Alleen dan kan uw PGO uw gegevens halen uit de systemen van uw zorgverleners.
Zijn mijn gegevens veilig?
Uw gegevens zijn veilig als uw zorginstelling een MedMij-label heeft. Dit label is het bewijs dat het veilig is uw gegevens op te halen en in uw PGO te verzamelen. Ikazia heeft dit label. U bepaalt zelf aan wie u uw gegevens laat zien.
De ontwikkeling van PGO’s
De PGO’s die er zijn, worden steeds verder ontwikkeld. De veilige verbinding tussen een PGO en het ziekenhuis is pas net mogelijk. De PGO’s die er op dit moment zijn, moeten nog verder worden ontwikkeld. Op dit moment kunnen er nog maar kleine stukjes medische informatie uitgewisseld worden. Bijvoorbeeld het advies van de huisarts, een uitslag van het ziekenhuis of een brief van een therapeut. De hoeveelheid informatie die u in uw PGO kunt bekijken, wordt steeds verder uitgebreid. Steeds meer zorgverleners sluiten zich net als Ikazia aan.
Naast informatie van zorgverleners kunt u in de toekomst ook zélf informatie in uw PGO zetten. Bijvoorbeeld bloeddrukmetingen die u thuis doet, wat u eet en hoeveel u beweegt.
U bepaalt zelf of en hoe u een PGO gebruikt. Dat hangt bijvoorbeeld af van uw situatie en wensen.
Andere ziekenhuizen uit de regio
Bij deze ziekenhuizen in de regio kunt u (binnenkort) ook een PGO gebruiken: Maasstad Ziekenhuis, Van Weel Bethesda Ziekenhuis, Spijkenisse Medisch Centrum en het Franciscus Gasthuis & Vlietland.
Ik vind het moeilijk digitaal dingen te doen. Kan ik dan wel een PGO gebruiken?
Wilt u een PGO gebruiken, maar heeft u vragen over hoe dat moet op uw computer, mobiel of tablet? Dan kunt u hierbij hulp krijgen.
Getrainde vrijwilligers van de DigiHulplijn helpen u via de telefoon. Zij kunnen u ook verwijzen naar hulp bij u in de buurt. Bijvoorbeeld bij vragen over:
• een PGO-app installeren;
• een PGO-account aanmaken;
• gebruik van DigiD;
• of een andere digitale vraag.
Bel gratis de DigiHulplijn: 0800 1508 (gratis). De hulplijn kunt u bellen van maandag tot en met vrijdag tussen 09:00 – 17:00 uur.
Meer informatie
Lees meer over PGO’s op www.pgo.nl of op de pagina van de Patiëntenfederatie.
Omdat PGO’s nog in ontwikkeling zijn, kan het gebeuren dat sommige medische gegevens niet helemaal compleet zijn of dat u ze verkeerd ziet staan. Ikazia heeft hier helaas geen of weinig invloed op. Hiervoor kunt u het beste contact zoeken met het bedrijf van het PGO dat u gebruikt.